British Airways восени припинить польоти в Україну, а Air France скоротить кількість рейсів до Києва. Чому європейські гіганти авіації йдуть, яка роль лоукостів і хто може стати наступним

«З сумом припиняємо польоти в Київ. У нас довга історія польотів в Україну, якою ми пишаємося, але вони більше не є комерційно виправданими», – так в British Airways відповіли на запит НВ Бізнес про причини припинення польотів за маршрутом Лондон-Київ-Лондон . Цей рейс з’явився у британців в 1996 році, в жовтні 2019 року зникне.

Восени-2019 з українського ринку могла піти французька Air France. З її жовтневого розкладу на один день зникли рейси Париж-Київ-Париж. Однак в коментарі НВ Бізнес в компанії повідомили, що остаточне рішення ще не прийнято. «Ми ще працюємо над нашою програмою “Зима 19/20”. Ще більш передчасно говорити про плани на літо 2020 року. Ми будемо раді надати інформацію про наш зимовий розклад, як тільки вони будуть сформовані», – відповів старший прес-офіцер Air France-KLM Юнус Буран.

В системі бронювання французької авіакомпанії з жовтня 2019 років лише один щоденний рейс замість двох, які виконуються зараз.

НВ Бізнес з’ясовував причини такого рішення великих європейських авіакомпаній.

Зростання конкуренції

За останні кілька років конкуренція на напрямках Київ-Лондон і Київ-Париж істотно посилилася. До столиці Великої Британії цього року літає чотири авіакомпанії. Крім British Airways, це українська Міжнародні авіалінії України (МАУ), угорська WizzAir і, з минулого року, ірландська Ryanair. Причому всі вони виконують рейси в чотири різних аеропортм – Хітроу, Гатвік, Лутон і Станстед, відповідно.

Цього року друга пара перевізників з’явилася і на маршруті Київ-Париж. Від України – SkyUp Airlines (в аеропорт ім. Шарля де Голля), від Франції – Aigle Azur (в аеропорт Орлі). Вони приєдналися до МАУ і Air France, які літають в аеропорт ім. Шарля де Голля.

Саме зростання конкуренції стало основною причиною скорочення польотної програми класичними європейськими перевізниками, вважають більшість опитаних експертів.

Авіаексперт Денис Антонюк в колонці, опублікованій на НВ Бізнес, головною причиною відмови British Airways від польотів до Києва назвав занадто різкий захід у Україну лоукост-авіакомпанії Ryanair.

Але в ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» називають, як мінімум, чотири фактори. «По-перше, це глобальні зміни в економічній моделі всіх авіакомпаній, в тому числі British Airways. По-друге, напружена ситуація з вільними слотами для зльоту і посадки літаків в аеропорту Хітроу, де навіть проводять аукціони з їх продажу. По-третє, зсув інтересу транзитних пасажирів в сторону хабів Близького Сходу. І четверте, зростання конкуренції з боку лоукостів», – так відповів журналісту НВ Бізнес Павло Рябікін, генеральний директор МА« Бориспіль ». При цьому він не виключив, що можуть бути й інші фактори, які вплинули на рішення британської компанії, про які ми не знаємо.

В результаті при відносно високому завантаженні – в 50-60% – рейси можуть бути низькоприбутковими або навіть збитковими.

Олександр Ланецкий, CEO консалтингової компанії Friendly Avia Support в розмові з журналістом НВ Бізнес погоджується, що причин може бути багато, але вирішальною стала конкурентна боротьба з лоукостами. «Всі класичні європейські авіакомпаній в боротьбі за пасажира прагнуть знижувати ціни. Але у них досить висока витратна частина, тому доводиться економити. В останні роки вони помітно “просіли” в сервісі. І пасажири це бачать», – розповів Ланецкий, нагадавши, що для британської авіакомпанії Україна – не єдиний закритий напрямок. Раніше компанія майже повністю припинила польоти в країни Балтії та Східної Європи.

Опитані експерти також погоджуються з тезою керівника «Борисполя» про дорожнечу слотів в Хітроу. Для British Airways буде більш вигідно використовувати слоти київських рейсів для своїх далекомагістральних маршрутів.

Що стосується рішення Air France, то Богдан Долінце, колишній секретар громадської ради при Державній авіаційній службі (ГАС) України звертає увагу, що на напрямку Париж-Київ-Париж французька компанія раніше оперувала переважно невеликими літаками A319, а в планах на червень вказані більш місткі А321. «Світові авіакомпанії сьогодні працюють з рентабельністю близько 4%, що вимагає пошуку всіх можливих ресурсів для оптимізації графіка і ефективного використання флоту», – каже Долінце.

Перерваний транзит

Вважається, що рішення британської та французької авіакомпаній ускладнить вибір українців, які літають в Північну Америку і країни Південно-Східної Азії. «Такі компанії, як British Airways виконують два завдання. Возять кінцевого пасажира і тих, хто використовує великі аеропорти для подальшої пересадки. Останнім часом в світі сильно посилилася конкуренція за хабового пасажира», – пояснює Ланецкий.

Дійсно, Хітроу в Лондоні і Шарль де Голль в Парижі є найбільшими світовими транзитними хабами. Але в «Борисполі» відзначають, що за останні кілька років зацікавленість українських пасажирів до пересадки саме в Європі значно знизилася. «На північно-американському напрямі все більше пасажирів вибирають прямі рейси МАУ. Особливо після того, як компанія в минулому році почала використовувати Boeing-777. А для польотів в країни Південно-Східної Азії з’являється все більше можливостей від авіакомпаній, які літають з Києва в Доху, Дубай і Стамбул», – каже Павло Рябікін.

Це Qatar Airways, flydubai та Turkish Airlines.

Куди летять українські пасажири через хаби Близького Сходу? Наприклад, за даними flydubai найбільш популярними маршрутами є Дубай, Коломбо (Шрі-Ланка) і Занзібар (Острів в Танзанії). При цьому в компанії відмовилися назвати абсолютні цифри. Відомо лише, що в 2018 році кількість пасажирів, перевезених ними з України збільшилася на 2%.

В авіакомпанії МАУ відзначають, що перехід на Boeing-777 виявився важливим не тільки не північноамериканському, а й на східному напрямку. Ця модель літає швидше, а рейси до Пекіна і Бангкока стали довшими через необхідність обльоту території Росії.

«У нього більше пасажирська місткість на 80 крісел (в порівнянні з B767 – ред.). В777 може взяти більше вантажу при повній пасажирської завантаженні, що робить його більш ефективним», – розповідає НВ Бізнес Сергій Фоменко, віце-президент з комерції МАУ.

За 4 місяці 2019 року на далекомагістральних маршрутах українська компанія перевезла 218 тис. пасажирів (+ 22% рік до року).

На західному напрямку український пасажир сьогодні може вибирати як прямі авіаперельоти з Києва, так і транзит через авіахаби у Франкфурті, Мюнхені, Відні, Парижі та Лондоні. На східному напрямку, раніше домінували перельоти через Стамбул і європейські хаби. Але в останні роки на ринку є пропозиція прямих перельотів і нові маршрути через Доху, Дубай, Варшаву. «У разі далекомагістральних рейсів у пасажира є вибір між прямими напрямками і 5-7 хабами, що пропонують пересадочні рейси в будь-яку точку світу», – каже Богдан Долінце.

Час в дорозі на прямому рейсі на 2-4 години менше в порівнянні з рейсами, які виконуються з пересадкою.

Хто наступний?

З Києва в європейські хаби літає ще кілька великих авіакомпаній, серед яких можна виділити німецьку Lufthansa і KLM з Нідерландів. Чи втримаються вони на українських маршрутах?

Олександр Ланецкий каже, що під впливом конкурентів KLM може значно скоротити присутність на ринку. А ось Lufthansa збереже свої позиції, тому що у неї багато клієнтів, які літять саме в аеропорти Німеччини. «По-перше, німецький бізнес є в Європі найважливішим економічним контрагентом для українського. По-друге, все більше українських заробітчан їдуть вже не в Польщу, а відразу до Німеччини. Тому пасажиропотік між країнами зростатиме», – впевнений Ланецкий.

Причому головна загроза для великих європейських компаній не лоукости, а конкуренти з Близького Сходу. Qatar Airways, Etihad, Emirates (частиною якого є flydubai) і Turkish Airlines функціонують як величезні авіаційні конгломерати, які діють під патронатом держави. «Фактично один власник може контролювати всі процеси: від обслуговування в аеропортах і заправки до виконання рейсів і магазинів Duty Free. Це дозволяє близькосхідним авіакомпаніям зберігати високий рівень сервісу при більш доступних цінах в порівнянні з європейцями», – пояснює Олександр Ланецкий.

Богдан Долінце каже, що поки не варто очікувати різких рішень від інших європейських авіакомпаній. «З урахуванням щорічного зростання пасажирських перевезень на 15-20% через українські аеропорти, думаю перевізники збережуть пасажиропотік за цими напрямками (в європейські авіахаби – ред.), А ось оптимізація і використання більш містких лайнерів може мати місце», – припускає Долінце.

При цьому опитані експерти вважають малоймовірним, що наступної весни British Airways і Air France повернуться до тієї кількості рейсів, яке є зараз. Але і без них конкуренція буде високою, як з лоукостами під час прямих польотів до Європи, так і з перевізниками з інших регіонів на далекомагістральних маршрутах.

У 2019 глобальні дистриб’юторські системи (GDS) видавали 38 варіантів дістатися з Києва до Нью-Йорк і в зворотному напрямку. Це з урахуванням прямого рейсу МАУ і можливостей, які поки ще надають British Airways і Air France. «Наша заповнюваність рейсів сформувалася в конкуренції з 37 варіантами. Вважаю, що навіть 35 альтернативних варіантів – це серйозна конкурентна пропозиція. Тому, комерційна боротьба за кожного пасажира на цьому маршруті буде як і раніше дуже серйозною і жорсткою», – резюмує віце-президент МАУ Сергій Фоменко.

Джерело: НВ Бізнес

Cargo / Solution

Air transport in the global supply chain

How will the easing of US travel restrictions impact air cargo?

Air cargo transportation: modern realities and challenges during a pandemic

News region

1068
16. 022022

Seaports of Ukraine increased the number of processed vessels in January 2022

Hyundai Heavy Industries
12. 022022

Maersk adds 12 methanol-powered container ships to its fleet by 2025

10
09. 022022

Eurocontrol: Europe’s largest airports by number of flights

Callback